Guide til forsikringsjunglen

Bilforsikringer kan være meget svære at gennemskue, da de indeholder forskellige vilkår og betingelser, så de ikke umiddelbart kan sammenlignes. Her kommer der imidlertid en lille praktisk guide, der kan give de fleste et skub i den rigtige retning, når de leder efter en bedre bilforsikring end den nuværende. Faktisk betaler de fleste overpris for deres bilforsikring, men mange er slet ikke klar over, at der findes mange muligheder at vælge imellem, men der er desværre tale om en ret uigennemsigtig jungle af betingelser skrevet med småt.

Prisen på en bilforsikring

En bilforsikring afhænger af mange parametre, så derfor betaler to personer sjældent det samme i bilforsikring, da prisen afhænger af:

 • Personens køn
 • Personens alder
 • Bilmærket
 • Bilens alder
 • Bilmodellen
 • Motorstørrelsen
 • Ansvar eller kasko?
 • Størrelsen på selvrisikoen
 • Personens anciennitet i forsikringsselskabet
 • Samlerabatter, hvis man har flere forsikringer samlet i samme selskab
 • Personens kommune

Man betaler de dyreste forsikringer på bilen, når man er ung og uden anciennitet, når man ikke har andre forsikringer, og når man vælger kasko uden selvrisiko og har en ny dyr bil med en stor motor. Bor man i et udsat område kan der endda være tale om et tillæg på forsikringspræmien, selvom det ikke altid virker rimeligt, men reglerne og priserne afhænger jo af risikoen for skader.

Dette bør man gøre for at finde et godt forsikringstilbud

Man bør starte med at anskaffe sig en udbredt bil med en mindre motor, da man derved allerede falder en del i forsikringspræmien. Hvis man køber bilen på afbetaling, så skal man altid vælge kaskoforsikring, men hvis der er tale om en ældre bil uden gæld, så bør man fravælge kasko på bilen, eller man kan acceptere en høj selvrisiko. Hvis man så samtidigt vælger de andre forsikringer i samme forsikringsselskab, så vil man dels opnå anciennitet med tiden samt få samlerabat, så man nu kan komme ned på få tusinde kr. om året på en bilforsikring. Man kan evt. indhente flere tilbud på nettet hos de fleste forsikringsselskaber, og der findes en del forskellige hjemmesider, hvor man sammenligner priserne med hinanden ud fra netop dine aktuelle oplysninger. Hvis man har samlet alle sine forsikringer i et selskab, og man kan få samme bilforsikring væsentligt billigere et andet sted, så kan man ofte handle med sit sædvanlige forsikringsselskab, idet de trods alt gerne vil holde på deres trofaste kunder. Man kan desuden få gode online rabatter hos flere selskaber, da de derved sparer personale til håndteringen af forsikringspapirerne. Desuden har visse forsikringsselskaber specielle aftaler med visse bilmærker, og her kan man ofte spare 20 % eller mere på bilforsikringen.

Billede: free pictures of money