Udfør selv reparationerne på din bil

Vi kan naturligvis ikke alle selv klare de reparationer, som en gang imellem bliver nødvendige på bilen. Mange mennesker sender bare bilen på værksted, selvom det kun drejer som om småting, som skal fikses. Dette er autoværkstederne taknemmelige for, da de dermed tjener lette penge. Arbejdslønnen på et bilværksted ligger ofte på 500-1.200 kr. i timen, og man kan ofte ikke nøjes med mindre end en halv eller en hel time. Derfor kan man altså spare flere hundrede eller flere tusinde kr. årligt, såfremt man selv kan bruge et par timer på at udskifte de defekte dele på bilen.

De store og tunge opgaver kræver naturligvis uddannet fagkundskab samt specialværktøj, så derfor bør man altid konsultere et autoriseret autoværksted i disse tilfælde, da man selv ofte laver mere skade end gavn. Her kan få et overblik over de typiske opgaver på bilen, hvor der ikke kræves specialværktøj eller særligt bilkendskab, og det er her muligt, at man selv eller sammen med bilkyndige venner kan udbedre de nemme reparationer og spare rigtig mange penge hvert år.

I visse tilfælde kan det være rart med adgang til en smøregrav eller en lift, men de fleste situationer kan endda klares derhjemme med kun en stor donkraft i de tilfælde, hvor man skal have bilen løftet op. Det er endda muligt i dag at leje et autoværksted med adgang til masser af autoværktøj samt lift, så på den måde sparer man stadig arbejdslønnen til mekanikerne. Så hvis dine hænder vender rigtigt, og du ved lidt om biler, så kan der spares mange penge ved selv at foretage opgaverne.

Disse opgaver kan man selv klare

  1. Udskift selv bilens viskerblade

Alle bilejere kender fornemmelsen af dårlige og slidte viskerblade, som ikke kan viske ruden ordentligt ren. Det kan være farligt, hvis ikke udsynet konstant er klart, og derfor bør man altid skifte sine viskere, når de ikke længere fungerer optimalt. Det er både hurtigt og billigt.

  1. Udskift selv bilens defekte pærer

Det er ofte nemt og enkelt at skille bilens lygtekasser ad, hvorefter man blot afmonterer de defekte pærer og isætter nye pærer af samme type. Læs eventuelt bilens brugermanual, såfremt du møder problemer ved udskiftningen. Men husk altid at benytte en klud eller et stykke stof, når den nye pære skal monteres, da selv den mindste smule snavs eller fedt fra fingrene kan nedsætte pærens  levetid.

  1. Reparer selv mindre lakskader

De fleste biler i dag har som regel en medfølgende farvestift i bilens originalfarve, og med den kan man hurtigt reparere mindre lakskader såsom stenslag og ridser. Det kræver ikke speciel viden at smøre dette på skaden, man bør blot være omhyggelig og læse vejledningen.

  1. Skift selv fra sommerdæk til vinterdæk

De fleste kan både placere en donkraft og afmontere et hjul med donkraft samt en krydsnøgle eller en fastnøgle. Det gælder både ved punktering samt ved skift af dæk til vinterdæk eller til sommerdæk.

Andre nemme opgaver

Udover de ovennævnte opgaver, så findes der en del andre nemme reparationer på biler, som man også selv kan foretage, og det er især vask og rengøring af bilen både indvendigt samt udvendigt. En bilvask med spand og børste er ofte bedre og mere grundig end vaskehallens dyre guldvask, og især hvis man tørrer lakken af bagefter med en klud. Desuden bør man en gang imellem lige polere bilen og eventuelt give den en manuel voksbehandling.

Hvis bilens køler får en mindre utæthed og drypper vand, så kan man købe en flaske kølertætner på tankstationen, hvis indhold skal i køleren, hvorefter væsken slynges rundt og størkner, hvorefter hullerne i køleren er lappede. Desuden kan man ofte selvskifte en slidt eller sprunget rem eller hvis en mindre del i motoren er defekt f.eks. strømfordeler, tændrør, sikringer, vandpumpe mm.

Skriv et svar